linux, windows, ubuntu, Open source, firefox, libreoffice, microsoft office

Barcelonas bystyre skifter til open source

Kilde 17-01-18 ~2 minutters læsning · 270 ord

Barcelona er ikke blot hovedstad i løsrivelses-republikken Catalonien. Byens styre ønsker også at være uafhængig af Microsoft. Det fremgår ifølge Open Source Observatory (OSOR) af en artikel i den spanske avis El País.

Styret i millionbyen har besluttet at afsætte 70 pct. af it-budgettet i de kommende år til open source, og overgangen er planlagt til at være gennemført, når perioden for den nuværende ledelse af byen slutter i foråret 2019. Det oplyser Francesca Bria, som er kommissær for teknologi og digital innovation i bystyret.

Barcelona lægger ud med at udskifte alle Outlook mail klienter og Exchange Server med Open-Xchange. Desuden vil Internet Explorer og Microsoft Office ryge ud til fordel for Firefox og LibreOffice.

Dernæst kommer turen til styresystemet på alle brugernes computere. Her bliver det et farvel til Windows, som formentlig erstattes af Linux-distroen Ubuntu, der allerede kører på 1000 desktops i byens administration som led i et pilotprojekt.

Skatteindtægter til åbenhed og genbrug

Den nye open source strategi skal udmønte sig i store besparelser på software licenser, lige som hensigten er at mindske afhængigheden af it-leverandører.

Desuden lægger Francesca Bria vægt på, at den nye it-kurs skal føre til større åbenhed om den anvendte kode, så den kan genbruges af andre offentlige administrationer. Ikke blot i Spanien men i hele verden.

Dette er ifølge it-kommissæren den rigtige måde at bruge skatteydernes penge på, når det gælder it. Samtidig er hun meget optaget af, at åbenheden kommer de lokale it-leverandører til gode. Derfor bliver et af de første projekter at udvikle en digital platform, som skal berede vejen for, at mindre virksomheder kan være med i offentlige udbud.